Stress en inefficiëntie op de lange termijn door kortetermijnoplossingen
Stress en inefficiëntie op de lange termijn door kortetermijnoplossingen
Nog beter presteren?
Laatst hoorde ik toevallig een documentaire op televisie over de werking van voedingssupplementen. Het ging over supplementen die ons zouden moeten helpen om nóg beter te presteren. De achterliggende gedachte was dat de maatschappij dat van ons verlangt. Maar toen bedacht ik me: de echte vraag is niet of die supplementen werken, maar “waarom moeten we nog harder presteren?”. En vinden we dat eigenlijk wel een goede ontwikkeling, aangezien we het allemaal over stress en hoge werkdruk hebben?
Stress en hoge werkdruk
Veel mensen geven aan dat ze last hebben van stress en een hoge werkdruk ervaren. Het gevoel van continue druk en overbelasting is een hot topic. Onze reactie daarop is vaak om op zoek te gaan naar kortetermijnoplossingen die ons tijdelijk helpen, maar we kijken zelden naar de onderliggende oorzaak van het probleem.
Neem bijvoorbeeld het thema ‘bereikbaarheid’. We bedenken allerlei manieren om nóg beter bereikbaar te zijn voor elkaar. Het lijkt handig: snel reageren, snel schakelen en samen snel plannen maken. We doen dit omdat we vinden dat de maatschappij dit van ons vraagt. We hebben die verwachting met z’n allen geaccepteerd en passen ons eraan aan.
Toch geeft die 24-uurs bereikbaarheid ons stress. Dat voelen we allemaal wel: continu de e-mail checken, constant je telefoon in de gaten houden en altijd alert zijn op berichten. Stel je nu voor dat deze constante stress ervoor zorgt dat iemand minder goed functioneert, minder geconcentreerd is en vermoeid rondloopt. Die persoon luistert misschien minder goed tijdens telefoongesprekken, of leest de helft van zijn e-mails vluchtig door, wat leidt tot fouten. De kortetermijnoplossing van continu bereikbaar zijn, om dat ene telefoontje niet te missen, leidt dan tot het slecht oppakken van tien andere berichten.
Korte- of langetermijnoplossingen?
We kunnen doorgaan met het bedenken van oplossingen om te voldoen aan de eisen van onze zelfgecreëerde, veeleisende maatschappij. Maar we kunnen er ook voor kiezen om kritischer te kijken naar deze ontwikkeling en de vraag achter die behoefte aan meer en sneller.
Verandering begint echter bij jezelf. Denk na over waar jouw prioriteiten liggen. Ga je voor keihard sprinten met snel resultaat, maar weinig oog voor wat er om je heen gebeurt? Of kies je voor een iets langzamer tempo, zodat je brein efficiënt en opmerkzaam kan blijven?
En vergeet niet om sociale interactie en persoonlijke gesprekken te blijven uitoefenen. Dit zijn namelijk de vaardigheden waarmee we de wereld samen een stukje fijner en positiever kunnen maken.
Tips nodig? Kijk op www.basisbegrip.nl voor het aanbod van coachings- en sparringgesprekken.
Groet, Sandra