Empower jezelf om je persoonlijke uitdagingen aan te pakken
![uitdagingen aanpakken](https://basisbegrip.nl/wp-content/uploads/2024/04/BasisBegrip-website.png-scaled.jpg)
Persoonlijke uitdagingen
Als je uitdagingen goed aan wil pakken, dan werkt dat het beste als je hiervoor zelf het initiatief neemt en dit doet op een manier die bij je past. Wachten op een ander of op betere omstandigheden heeft niet zoveel zin, want niemand kan jouw uitdaging zo goed oplossen als jij. Daarom geloof ik ook in de waarde en effectiviteit van empowerment.
Empowerment is een proces, een soort zelfontwikkeling-tool, een manier, een besluit. Het is iets wat jij doet, op jouw manier.. Het is ‘het versterken’ van jezelf, ‘het voorbereiden’ van jezelf, ‘het klaarstomen’ van jezelf, ‘het in staat stellen’ van jezelf om ergens grip op te krijgen. Je empowert jezelf bijvoorbeeld om persoonlijke of werkgerelateerde problemen op te lossen, om de juiste beslissing te nemen in je carrière, om voor jezelf op te komen of om een lastige situatie aan te kunnen. Dit doe je onder andere door jouw eigen kerneigenschappen te kennen (want jij moet het doen), door de uitdaging te begrijpen (anders pak je misschien het verkeerde aan), door een plan te maken, door je mindset aan te passen etc.
Zelfreflectie
Je merkt dat jij vaker tegen dezelfde problemen aanloopt, in lastige situaties terechtkomt, gefrustreerd raakt of dingen niet zo handig aanpakt. En je realiseert je dat jij, met jouw gedrag, mindset, aanpak of reactie, eigenlijk de constante factor bent. Dus hier wil je iets mee doen.
Het is geen probleem, de uitdaging is gewoon een project
Realiseer je dat je echt geen probleemgeval bent of dat de uitdaging een onoverkomelijke belemmering is. Zet je probleemgerichte manier van denken om naar oplossingsgericht denken en zie de uitdaging als een soort persoonlijk project. Gewoon iets om aan te pakken.
Stap 1 in de aanpak: analyseren
Zet rustig op een rijtje waarom jij steeds tegen deze uitdaging aanloopt. Doorloop in je hoofd het ontstaan van de uitdaging door je een situatie te herinneren. Wat was de aanloop, wat gebeurde er vervolgens in praktische zin of in je hoofd, hoe reageerde je toen en wat was jouw aanpak? Kun je de rode draad ontdekken, als je het vergelijkt met andere situaties waarin de uitdaging ontstond? Bedenk dus concreet wat de oorzaak is van het ontstaan van de uitdaging.
Stap 2 in de aanpak: reorganiseren
Als je ontdekt hebt waardoor de uitdaging precies ontstaat, kun je ook bedenken wat de beste aanpak is. Dat is als het ware het tegenovergestelde. Zet dus nu op een rijtje wat jij het beste (meer of minder) kan doen of hoe je er misschien anders mee om kan gaan.
Stap 3 in de aanpak: realiseren
Als laatste bedenk je ‘hoe’ je jouw reorganisatie-acties gaat doen en volhouden. Maak dit praktisch en concreet voor jezelf.
Een paar voorbeelden:
- het is belangrijk dat ik…..ga doen, dus ik plan dit in op donderdagavond,
- het is handiger als ik… reageer op zo’n moment, dus ik tel voortaan even tot 10 in die situatie,
- ik merk dat mijn onzekerheid groter wordt door uitstelgedrag, dus ik zorg ervoor dat ik vervelende taken direct als eerste doe door ze in de ochtend in te plannen in de agenda.
Op deze manier heb je jezelf logisch en effectief versterkt om jouw stress-bron aan te pakken, op een manier die echt passend is voor de situatie en voor jou.
Groet Sandra